La Xarxa de Serveis Públics Empresarials duplica el nombre d’entitats adherides i es presenta com una eina eficaç de coordinació de polítiques d’impuls a l’emprenedoria

El nombre d’entitats adherides a la Xarxa de Serveis Públics Empresarials (XSPE) s’ha duplicat des de la seva creació, ja que s’ha presentat com una eina eficaç de coordinació de polítiques d’impuls a l’emprenedoria. Actualment, 60 entitats a totes les Balears participen de forma periòdica en la Xarxa, iniciativa de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB). L’objectiu és coordinar totes les accions públiques de serveis referents a l’emprenedoria per simplificar tràmits, evitar duplicitats i, en definitiva, oferir una millor atenció a la ciutadania.

Aquest matí, la XSPE ha reunit a Palma una cinquantena de representants d’entitats i agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL) de Mallorca amb la finalitat de presentar nous projectes de foment a l’emprenedoria, millorar la coordinació entre les entitats i redefinir objectius. La reunió ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis, i la directora del SOIB, Pilar Ortiz.

Durant la trobada també s’ha donat la benvinguda a Mallorca Rural i Mercat Social, que s’incorporen a la Xarxa. A més, s’han duit a terme dinàmiques per analitzar els serveis actuals i com millorar-los, per obtenir un pla d'acció conjunt.

La Xarxa de Serveis Públics Empresarials està formada per un conjunt d'entitats públiques, de l’àmbit local, insular, autonòmic i estatal, que es reuneixen de manera periòdica per coordinar actuacions i actualitzar informació sobre nous serveis i activitats dirigides a persones emprenedores. En aquesta xarxa, també hi col·laboren corporacions, associacions i fundacions que ofereixen serveis gratuïts per a la creació de projectes empresarials. L’IDI s'encarrega d'organitzar les convocatòries de la Xarxa i estructurar i posar a l'abast la informació, per tal de facilitar els recursos públics a les iniciatives empresarials.

Una de les novetats de la primera reunió de la XSPE de 2023 és que s’ha organitzat per illes amb l’objectiu que les entitats que treballen en un mateix territori es coneguin i puguin crear sinergies entre elles en matèria de creació d’empresa. Així, la passada setmana es varen fer les reunions a Menorca i Eivissa.

En el cas de Mallorca, les entitats que hi han participat són: FUEIB; Ajuntament de Marratxí; IFOC ‒Ajuntament de Calvià‒; Ajuntament d'Inca; Treball Solidari; Inserta ‒Fundació ONCE‒; Ajuntament de Porreres; Ajuntament d'Alcúdia; Mancomunitat Pla de Mallorca; Institut Balear de la Joventut; Ajuntament de Santa Margalida; Ajuntament de sa Pobla; UCTAIB ‒Unió de Cooperatives de Treball de les Illes Balears‒; Ajuntament de Consell; Ajuntament d'Esporles; Mallorca Activa; Ajuntament de Pollença; Ajuntament d'Algaida; SECOT; Ajuntament de Sóller; ISBA SGR; PIMEM; CFIN Formació Professional IB; CAEB; Mercat Social Illes Balears; SOIB; Associació Mallorca Rural; Palma Activa; Ajuntament de Felanitx; Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques ‒OIE‒; Ajuntament de Santanyí, i PalmaJove.