Iemprèn Jove, el nou programa de foment a l’emprenedoria destinat a alumnes de Secundària i FP

L’IDI posa en marxa un nou programa de foment i suport a l’emprenedoria per a l’alumnat d’Educació Secundària Obligatòria i de Formació Professional, Iemprèn Jove. A través d’aquesta iniciativa, que s’estrenarà el proper curs escolar 2021-2022, els estudiants es convertiran en emprenedors i hauran de crear i gestionar un projecte de negoci. L’objectiu final és aconseguir que l’alumnat vegi l’emprenedoria com una sortida viable al final de l’etapa educativa. 

Per això, hauran de treballar en equip i tenir la capacitat de detectar i identificar oportunitats, transformar les seves idees en accions, assumir els riscos i analitzar els resultats obtinguts respecte a les accions i decisions que s’han pres. Es tracta d’estimular l’autonomia personal, la capacitat de lideratge, la creativitat, el treball cooperatiu i la innovació, entre d’altres habilitats, necessàries no sols per a futures persones emprenedores o empresàries, sinó per a qualsevol que amb aquestes capacitats pugui aportar valor a una organització.

Iemprèn Jove, que està impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i la Conselleria d’Educació i Formació Professional i gestionat per l’IDI, compta amb tres línies diferents segons l’etapa educativa:

  • Iemprèn Jove JES: destinat a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO. En aquest cas, es crearà una cooperativa que desenvoluparà una idea de negoci i que ha de millorar diferents reptes relacionats amb projectes de sensibilització envers el canvi climàtic o el consum responsable, projectes socials que cerquin un canvi de la societat, i projectes TIC que solucionin tecnològicament problemes detectats en l’entorn més proper. 

 

  • Iemprèn Jove JEA: destinat a l’alumnat de formació professional bàsica. Durant el curs, creen una cooperativa i treballen les fases importants per dur a terme una idea de negoci: els tràmits de constitució d’una empresa, anàlisi de les necessitats de l’entorn en relació amb el producte o servei que ofereixen, el pla d’imatge corporativa i de comercialització de productes, i la presentació del projecte.

 

  • Iemprèn Jove JEP: destinat a l’alumnat de grau mitjà i superior de Formació Professional. En aquest cas, es planteja als alumnes la creació i la gestió d’una empresa a partir d’una idea innovadora que han de desenvolupar durant tot el curs escolar. Així, passen per totes les etapes bàsiques de creació del negoci i anàlisi de l’entorn. 

 

El programa Iemprèn Jove reconeixerà els projectes millor estructurats, presentats i innovadors a través de la convocatòria dels Premis iemprènjove, un guardó a l’esforç que donarà visibilitat als projectes més innovadors, treballats i estructurats. Hi haurà un premi per a cada línia i es donaran un primer premi (1.000€), dos segons premis (500€) i quatre accèssits (250€). 

Aquesta iniciativa es coordinarà amb les noves aules d’emprenedoria que es posen en marxa a centres educatius de Formació Professional de Balears.

Iemprèn Jove substitueix l’anterior programa d’impuls a les capacitats emprenedors de l’IDI, ICAPE, que després de vuit cursos escolars ha comptat amb la participació d’uns 12.000 estudiants que han après a les passes per convertir una idea en un projecte empresarial. 

Més informació